tiistai 11. lokakuuta 2016

Videoblogi 4 - Projektioppimismallin kehittelyä

1 kommentti:

  1. Ohjauskäynti 27.10.2016, klo 9-11.30 Kari Kekkonen

    Antti Karhu, Keskuspuiston AO, media-assistentti-tutkinto, luokaton projektioppiminen

    Terve Antti,
    oli mielenkiintoista seurata teidän luokattoman projektioppimisen käytäntöjä. Oman makunsa teidän toteutukseen tuo se, että toimitte ammatillisena erityisoppilaitoksena. Tämä näkyi yksilöllisenä työskentelyn projekteissa ja yksilöllisenä ohjaustoimintana. Kuten sinun ja kollegasi Jari Kauton kanssa käymissämme keskusteluissa totesimme, olette pilottiyksikkö ja toiminta hakee vielä muotoaan. Monessa mielessä käyntini oli pikemminkin opintoretki yhteen uuteen pedagogiseen sovellukseen kuin ohjauskäynti perinteisessä merkityksessä.

    Verkkoluennossasi ja blogisi avasivat jo ennalta teidän sovellusta ja sen toimintaympäristöstä johtuvia erityispiirteitä. Paikan päällä saattoi todeta, että opiskelijoidenne erinäisistä sosiaalisista ja henkilökohtaista rajoituksista johtuen toimintatavaksi valitsemanne yksilöprojektit tuntuivat perustelluilta. Tietenkin se on monelta osin alan yleisen työskentelytavan näkökulmasta ristiriitaista. Toisaalta näin löydätte (tai ainakin tämä antaa siihen mahdollisuuden) kutakin opiskelijaa motivoivan aiheen ja itsenäisen etenemisen. Olittekin jo siirtämässä fokusta projektien aikamitoituksesta osaamisen kehittymiseen, mikä varmasti helpottaa sekä opettajan että opiskelijan työtä. Uskon teidän olevan oikealla tiellä ja jo yhdenkin vuoden kokemuksen jälkeen pystytte taas kehittämään mallia – tosin teette sitä jo lennosta kaiken aikaa.

    Pidin sinun rauhallisesta ja opiskelijan huomioivasta ohjaustavastasi. On varmasti toimiva menettely kysyä opiskelijalta hänen omaa arviotaan projektin vaiheesta ja neuvotellen ohjata häntä eteenpäin. Taisimme puhua siitäkin, että milloin on tarpeen tehdä selväksi, että jokin toimintamalli ei kuulu opiskeluun tai ettei vedättäminen vetele. Ymmärrän, että teidän koulutuksessanne painottuvat monet muutkin tavoitteet kuin pelkkä osaamisen kehittyminen. Samoin tapasi kohdata opiskelijat oli luonteva ja pakoton. Uskon, että opiskelijoiden on helppo luottaa sinuun ja saat sanomasi heille perille.

    Olit hyvin päässyt sisälle projektioppimiseen. Työskentely opiskelijoiden kanssa sujui vaivattomasti. Erityisesti näytti myönteiseltä, että jaoitte Jarin kanssa näkemyksen osaston toiminnan pedagogisesta kehittämisestä. Substanssin osalta vaikutti siltä, että selvisit siitä kunkin opiskelijan kanssa helposti, vaikka he tekivät eri opintojaksojen tehtäviä.

    VastaaPoista